И до ден днешен 65% от нашата Земя — с изключение

...
И до ден днешен 65% от нашата Земя — с изключение
Коментари Харесай

10 научни факта, които са странно верни

И до ден сегашен 65% от нашата Земя — като се изключи сушата — към момента е забулена в мистерия, а 86 % от типовете в света са незнайни. Но науката постоянно напредва и изглежда, че откривателите постоянно имат с какво да ни изненадат. Например, неотдавна открихме, че гълъбите могат да се учат на изкуство, а овцете могат да разпознават лицето ви.

Ние желаеме да споделим някои от най-новите научни проучвания и да ви удивим с обстоятелства, които евентуално не сте чували преди.

1. Гълъбите могат да разпознават хубавите картини.

© Shutterstock.com, © Shutterstock.com

Можете ли да идентифицирате положителните картини? Е, гълъбите могат! Едно японско изследване демонстрира, че подготвените гълъби могат да разграничат „ положителните “ и „ неприятните “ рисунки. Учените са разкрили, че птиците употребяват цветове, текстура и шаблони, с цел да решат дали картината е красива (според мнението на хората). Разбира се, не приказваме за напреднали умения, само че гълъбите, в случай че са подготвени, могат да придобият способността да преценят хубостта, сходна на тази на хората.

2. Хлебарка може да живее седмици без глава.

© Shutterstock.com

Да, прочетохте го правилно: хлебарките могат да живеят без глава много дълго време, тъй като нямат разширена мрежа от кръвоносни съдове. Ако хлебарката е обезглавена, кръвните съсиреци ще затворят раната. Тези инсекти дишат посредством дихалци, които са дупки с форма на тръба, ситуирани в профил и корема. Хлебарката обаче няма да може да се храни без глава, тъй че след няколко седмици тя отново ще почине от апетит.

3. Овцете могат да разпознават лица.

© Depositphotos.com

Последните проучвания демонстрират, че овцете са доста по-умни, в сравнение с си мислим. Те имат разширени качества за различаване на лица, които са сходни на приматите. Така че овцете са в състояние да разпознават познати и непознати човешки лица и в бъдеще може да е интересно да знаят дали могат да разпознават разнообразни човешки изражения.

4. Хората са получили зъбите си от рибни предшественици.

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Ако се запитате от кое място са почнали еволюцията нашите зъби, не бихте предположили, че това се е се случило под морето. Учените обаче считат, че това евентуално е по този начин. Те са разкрили зъбите на една от най-древните риби, които преди са били ситуирани в костите на челюстта. И явно челюстните им кости имат задоволително прилики със актуалните човешки челюсти, за които се счита, че са директни предшественици на нашите.

5. Октоподите имат 3 сърца, 9 мозъка и синя кръв.

© Shutterstock.com

Едно от най-невероятните животни, живеещи под водата, е октоподът. Те имат 3 сърца, 9 мозъка и синя кръв. Защо толкоз доста неща, ще попитате? Всъщност всяко от 8-те пипала има личен дребен мозък, обвързван с централния, който е деветият. Поради това всички пипала могат да работят без значение едно от друго, само че в естетика. Октоподите също имат 3 сърца заради структурата си: 2 сърца изпомпват кръв към хрилете, а третото, най-голямото, е отговорно за циркулацията на кръвта в останалата част от тялото. Кръвта на октоподите съдържа богат на мед протеин наименуван хемоцианин. Той усъвършенства способността за превозване на О2 в студени океански условия и виновен за цвета на кръвта.

6. Езиците могат да миришат.

© Amani A / Shutterstock.com

Сравнително новото проучване донесе невероятни познания: езиците ни могат освен да вкусят храна, само че и да я помиришат! Учените откриха, че вкусовите кафези на езика съдържат някои от същите молекули, които имат рецептори за аромат в носа ни. Подобно проучване е въодушевено от змиите, чиито езици могат да подушват въздуха.

7. Някои мъжки животни могат да забременеят.

 © Depositphotos.com, © Shutterstock.com

В подводното царство някои мъжки, освен женски, могат да раждат. Този „ непретенциозен “ лист включва единствено 3 типа: морски кончета, морски игли и морски дракони. Мъжките морски кончета, да вземем за пример, по време на сезона на чифтосване, плуват до женската и се придържат за нея и в този миг мъжкият отваря необятно джоба си и женската хвърля няколко яйца в него. В бъдеще потомството на морските кончета се носи от мъжкия.

8. Топлата вода замръзва по-бързо от студената.

© Shutterstock.com, © Shutterstock.com

Тъй като всички знаем, че водата замръзва при 0 градуса по Целзий, може да е странно да чуете, че горещата вода замръзва по-бързо от студената. Но в действителност е по този начин и това събитие се назовава „ резултат на Мпемба “. Защо е по този начин? Всъщност има повече от 10 възможни пояснения за резултата и учените към момента трябва да стигнат до общи точки за определени аргументи за това.

9. Скакалците имат уши в корема си.

© Shutterstock.com

Скакалците са неповторими инсекти, които, наред с други необикновени характерности, имат уши, ситуирани на корема си, пъхнати под крилата. Ушният орган разрешава на скакалците да чуват песните на своите другари.

10. На Земята има кипяща река.

© Shutterstock.com

Въпреки че хората одобряваха, че тази кипяща река е мит, такава река съществува надълбоко в перуанската Амазонка. Всъщност реката не кипи, само че температурата й е доста близка до тази на шупване и фактически е доста гореща.

Източник: aia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР